Σελίδες

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τα πρώτα βήματα του συνεταιρισμού "Συν+πραξις Μεσογαίας"

Έχει περάσει ήδη πάνω από ένας μήνας, από τη μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση που κάναμε στον κινηματογράφο «Άρτεμις» και ήδη οδεύουμε προς την πρώτη Γενική Συνέλευση. Αυτό μας δίνει την αφορμή για μία μικρή έκθεση πεπραγμένων της μέχρι τώρα δράσης μας, κάτι που θα επανακαθορίσει, ίσως με περισσότερη σαφήνεια, το στίγμα μας.


Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο, με όραμα μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία, να στήσουμε έναν παραγωγικό και καταναλωτικό συνεταιρισμό. Από την πρώτη στιγμή, στόχος μας ήταν να προωθήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας, κοινωνικότητας, συμμετοχής, αλληλεγγύης, εθελοντισμού και εμπιστοσύνης μεταξύ μας, αλλά και με όσους συμμερίζονται το όραμά μας και συνδράμουν αυτή την προσπάθεια. Βασιζόμαστε στις αρχές της εντιμότητας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης για να συνδιαμορφώσουμε, όλοι μαζί, αυτό το νέο που γεννιέται και ευελπιστούμε να γίνει ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ.

Θέλουμε οι σχέσεις μεταξύ μας, αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία, να μην βασίζονται μονοδιάστατα στο αμοιβαίο συμφέρον και το κέρδος μόνο, και να διαρκούν όσο αυτά υπάρχουν, αλλά να μας ωθήσουν όλους να «παράγουμε» αγαθά όπως η φιλία, η ειρηνική συνύπαρξη, η κοινωνική ευθύνη. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η συνεταιριστική μερίδα δεν είναι απλά μία «συνδρομή», που θα εξασφαλίσει μόνο οικονομικό κέρδος, σε αυτόν που την κατέβαλε. Η συνεταιριστική μερίδα σημαίνει πολύ περισσότερα από το όποιο οικονομικό όφελος. Είναι η ευκαιρία αλλά και η ευθύνη ταυτόχρονα, που έχει ο κάτοχός της στη διαμόρφωση του συνεταιρισμού. Δεν θέλουμε απλά και μόνο να μαζέψουμε συνδρομές, αλλά θέλουμε άτομα ενεργά, να συμμετέχουν με τις ιδέες τους και την εθελοντική προσφορά τους, στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε.

Γι αυτό και δεν μπορούμε να δούμε τον συνεταιρισμό σαν μια απλή επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα δουλέψει και θα πετύχει ή θα αποτύχει, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Για εμάς, ο συνεταιρισμός είναι το «εργαλείο» για να αλλάξουμε την νοοτροπία, καταρχήν τη δική μας και στη συνέχεια και των γύρω μας και να δούμε τα πράγματα πιο συνεταιριστικά, να θέσουμε τις βάσεις για μια κοινωνική, δημοκρατική οικονομία και να βρουν μέσα στο συνεταιρισμό, χώρο για να αναπτύξουν ιδέες και δραστηριότητες τα μέλη.

Όλο αυτό βέβαια είναι κάπως δύσκολο να παρουσιαστεί και να αναπτυχθεί σε ένα business plan, πολύ δε περισσότερο να αποτυπωθεί μέσα σε μια οικονομοτεχνική μελέτη, που παίρνει και μελετά νούμερα και σενάρια της αγοράς. Για εμάς ο συνεταιρισμός θα πετύχει ή θα αποτύχει γιατί θα το θέλουμε εμείς. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ.

Σε όλη αυτή την πορεία από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα, φυσικά δεν έλειψαν τα προβλήματα. Κοινή διαπίστωση όμως των περισσότερων, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους, είναι η συζήτηση μέσα στις συνελεύσεις που έχουμε καθιερώσει κάθε Δευτέρα. Μέσα από εκεί, με την συμβολή όλων, βρίσκουμε τις λύσεις εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.


Για την πιο ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του συνεταιρισμού, έχουμε οργανώσει και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ομάδες, που η κάθε μία έχει συγκεκριμένο αντικείμενο απασχόλησης. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, όλες οι δυσκολίες και οι δυσλειτουργίες καταγράφονται, έτσι ώστε μετά την ιδρυτική γενική συνέλευση, να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Καλούμε λοιπόν όποιον/α αποδέχεται τις αρχές του συνεταιρίζεσθαι και ενδιαφέρεται για το εγχείρημά μας, να έρθει κοντά μας και να συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματός μας για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Η πόρτα του συνεταιρισμού είναι ανοικτή για όλους, γιατί η δύναμη του συνεταιρισμού είναι τα μέλη του.

Η Συνέλευση την Μελών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου