Σελίδες

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Σχετικά με τους παραγωγούς που διακινούμε

Από το περιοδικό "Η σβούρα γυρίζει..."

Από την έναρξη λειτουργίας του σπόρου ήταν ατέλειωτες οι συζητήσεις του πρώτου καιρού για το ποια προϊόντα θα βάλουμε στα ράφια. Κοντεύουν οκτώ χρόνια από τότε που για πρώτη φορά εγχώρια προϊόντα έκαναν δειλά - δειλά την εμφάνισή τους στα ράφια του σπόρου. Στη συνέχεια γεννήθηκε το καλάθι, μια συλλογική διαδικασία διακίνησης νωπών εποχιακών προϊόντων μέσα στα πλαίσια του σπόρου και αυτό. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τις διαδικασίες αυτές , ο ερχομός της κρίσης, το ξεπέταγμα πολλών παραγωγικών πρωτοβουλιών, ιδίως στον αγροτικό τομέα, ξαναβάζουν στη σβούρα πια, το ερώτημα: Ποια προϊόντα διακινούμε, με ποιους παραγωγούς συνεργαζόμαστε;

Συνεχώς διευρύνεται ο κύκλος των παραγωγών που επισκέπτονται το χώρο της σβούρας. Παραγωγοί με τους οποίους διατηρούμε μια συνεργασία μακρόχρονη, κάποιοι άλλοι που μας πλησιάζουν μέσω γνωστών και άλλοι που με κάποιο τρόπο πληροφορήθηκαν για μας. Σε όλους διακρίνουμε μια ανάγκη, αν όχι μια αγωνία για το πως θα διακινήσουν τα προϊόντα τους.

Η σβούρα είναι μια πρωτοβουλία καταναλωτών (όπου συμμετέχουν και κάποιοι παραγωγοί που στο μέλλον ελπίζουμε να γίνουν περισσότεροι), η οποία αποφάσισε να παρακάμψει τους μεσάζοντες και απευθύνεται απευθείας στους παραγωγούς προσφέροντας τους έναν χώρο διακίνησης των προϊόντων τους. Η μοναδική επιβάρυνση που μπαίνει πάνω στην τιμή που δίνουν οι παραγωγοί είναι ένα 10% για να καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο τα λειτουργικά έξοδα του χώρου χωρίς καμιά προσωπική αποζημίωση (έχουμε εξηγήσει τους λόγους στο κείμενο παρουσίασης της σβούρας). Στον χώρο μας λοιπόν διακινούνται τα προϊόντα σε ακόμη χαμηλότερες τιμές από το αν οι ίδιοι οι παραγωγοί διατηρούσαν ένα πρατήριο για τα προϊόντα τους, των οποίων οι τιμές θα επιβαρύνονταν ακόμη περισσότερο καθώς θα ήταν υποχρεωμένοι να το λειτουργούν ένας ή περισσότεροι υπάλληλοι. Δεν είναι το κριτήριό μας λοιπόν για τα προϊόντα που διακινούμε το κέρδος. Έχουμε καταλήξει, όμως, σε μια σειρά από άλλα κριτήρια τα οποία επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε στους παραγωγούς που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας αλλά και στον κόσμο που μας εμπιστεύεται.

Θα μπορούσαμε συνοπτικά να πούμε πως αυτά που ζητάμε από τους παραγωγούς είναι ευαισθησία και σεβασμός.

- Ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στη γη που καλλιεργούν και γενικότερα στην προσεκτική διαχείριση των φυσικών πόρων και χρησιμοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας.

- Ευαισθησία απέναντι στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

- Ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους που ενδεχομένως απασχολούν και σεβασμό στα δικαιώματά τους.

- Ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο που πλήττεται από την κρίση, που αποδεικνύονται με την πώληση των προϊόντων σε τιμές προσιτές και με τη συμμετοχή κατά το δυνατόν σε κινήσεις συμπαράστασης, μέσω της προσφοράς τροφίμων, προς κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

- Ευαισθησία και σεβασμό στη συνεργασία με τους άλλους παραγωγούς προωθώντας την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων μέχρι την ανάπτυξη συνεταιρισμών νέου είδους.


Γνωρίζουμε πως οι παραγωγοί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λειτουργήσει μέσα σε συνθήκες πολύ απομακρυσμένες από τα κριτήρια που βάζουμε. Γνωρίζουμε πως η σημερινή κρίση τοποθετεί την προσπάθεια για την οικονομική επιβίωσή τους, όπως και όλων μας άλλωστε, σε προτεραιότητα. Γνωρίζουμε επίσης ότι χρειάζεται μακροχρόνια ζύμωση και αγώνας για να γίνουν αποδεκτά από τους παραγωγούς και απαιτητά από τους καταναλωτές τα κριτήρια αυτά. Ωστόσο είναι απαραίτητο αυτός ο αγώνας συνειδητοποίησης και συμπεριφοράς να δίνεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και πολύ περισσότερο σήμερα. Δεν πρόκειται για λεπτομέρεια, ούτε για ιδιοτροπία μας. Έχουμε την πεποίθηση πως εάν επιθυμούμε να εισαχθούν στην κοινωνία η αλληλεγγύη και η συνειδητή συμμετοχή στη λειτουργία της, τότε αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να ζυμώνονται, να εισάγονται από σήμερα, από χτες. Η σβούρα δεν είναι απλά ένα χώρος όπου ορισμένοι παραγκωνισμένοι παραγωγοί βρίσκουν ένα σημείο διακίνησης των προϊόντων τους και παράλληλα οι καταναλωτές βρίσκουν ένα σημείο αγοράς φτηνών προϊόντων. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, αυτή που δεν θα επιτρέπει να βιώνει ο κόσμος κρίσεις σαν τη σημερινή, για μια κοινωνία αξιοπρεπών, αλληλέγγυων και ελεύθερων ανθρώπων. Ελπίζουμε σ' αυτόν τον αγώνα οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε, οι παραγωγοί στο σύνολό τους να είναι συμπαραστάτες. Άλλωστε τους αφορά εξίσου και τους ίδιους.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου