Σελίδες

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Κυκλοφόρησε το περιοδικό "Η σβούρα γυρίζει..."

του Σταμάτη Αρναούτη

Κυκλοφόρησε ένα νέο διμηνιαίο περιοδικό, για την εναλλακτική και αλληλέγγυα οικονομία, με τον τίτλο:  "Η σβούρα γυρίζει..."


                                    


Το περιοδικό εκδίδεται από τη Σβούρα, έναν προμηθευτικό και καταναλωτικό συνεταιρισμό και όχι μόνο. Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

        ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η Σβούρα επιδιώκει να αναγάγει τον χώρο της και σε χώρο αλληλεγγύης. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε για την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της ή προς τα μέλη της, αλλά απέναντι σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, απέναντι σε συλλογικότητες, μικρές ή μεγάλες, που μέσα από την αυτοοργάνωση δίνουν τη δική τους μάχη για να υπερασπιστούν μια αξιοπρεπή ζωή, απέναντι σε κινήματα που οραματίζονται και πραγματώνουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους έναν τρόπο ζωής όπου η αυτοοργάνωση, η άμεση δημοκρατία, η συναίνεση, έχουν καθοριστικό ρόλο.

Έτσι σήμερα μπορείτε να βρείτε στη Σβούρα:

- Μπλουζάκια και αφίσες που είναι εμπνευσμένα από το ζαπατίστικο κίνημα και τα έσοδα προορίζονται για την ενίσχυση των εξεγερμένων ιθαγενικών κοινοτήτων της Τσιάπας.

- Απορρυπαντικά που παράγουν οι εργαζόμενοι του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, στη Θεσσαλονίκη.

- Σαπούνια τα οποία δάσκαλοι και γονείς μαθητών του 13ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου παρασκευάζουν από αγνά υλικά και μέσω της πώλησης των οποίων ενισχύεται η διατροφή σε 50 περίπου οικογένειες μαθητών των σχολείων αυτών.



Στο πρώτο αυτό τεύχος, μπορεί να βρει κανείς, μεταξύ άλλων, άρθρα-παρουσιάσεις για κινήματα και συλλογικότητες όπως το Αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο και το radiobubble, αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια όπως το ιταλικό Maflow και το τούρκικο KAZOVA, άρθρα-αναλύσεις για τη λεηλασία των φυσικών πόρων (Extractivismo), την συγκέντρωση της γης στην Ευρώπη σε χέρια λίγων και την συνεργασία μερικών ολιγαρχών (Monsanto, Blackwater, Bill Gates) για τον οικονομικό έλεγχο όλου του πλανήτη.

Υπάρχουν και άρθρα που δείχνουν τη φιλοσοφία που διαπερνά όλη την ομάδα της Σβούρας, όπως το άρθρο σχετικά με τους παραγωγούς που διακινούν, το οποίο θα παρουσιάσουμε σε επόμενο θέμα.

Το περιοδικό, προς το παρόν, μπορείτε να το βρείτε στον χώρο της Σβούρας, Σπ. Τρικούπη 21, στα Εξάρχεια, στην Αθήνα και η τιμή του είναι 1,00 €.

Καλορίζικο παιδιά και καλή συνέχεια ...




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου